Op 10 en 11 juni is het inclusiedans festival MOVE ME! in Podium Zuidhaege. Twee dagen lang komen dansers, choreografen, wetenschappers, zorgprofessionals én publiek samen. De centrale vraag is hoe dans mensen met een beperking kan empoweren en hoe je dans als kunstvorm inclusief kan maken.
Tijdens het festival zijn er dansworkshops, dansvoorstellingen, dansfilms en lezingen. Op vrijdag 10 juni ligt de nadruk op lezingen en het delen van best practices waarbij publiek en gastsprekers met elkaar in gesprek gaan. Zaterdag 11 juni staat in het teken van zelf doen: bezoekers kunnen verschillende dansworkshops volgen. Er is voor ieder wat wils: het festival is bedoeld voor iedereen met een interesse voor dans en beweging, of dat nou vanuit professioneel oogpunt, of als vrijetijdsbesteding is.
Inclusieve danstaal
Algemeen manager van Podium Zuidhaege is de kartrekker van dit bijzondere festival: “Er is veel polarisatie in de samenleving, zodra je van de norm afwijkt hoor je er niet bij.” In 2014 maakt Arends al twee dansfilms (NightWalking) met mensen met een aangeboren doof-blindheid. “Hun repetitieve bewegingen hadden een enorme schoonheid in zich. Elke beweging kan dans zijn, de choreograaf moet alleen op zoek naar een andere danstaal, één die inclusief is, zodat verschillen wegvallen. Uiteindelijk zijn we namelijk allemaal gelijk. Het MOVE ME! festival laat je zien en ervaren hoe polarisatie juist in dans weg kan vallen en ‘de ander’ kan emanciperen” aldus Arends.
Dans versus zorg
Wat als je niet meer kunt zien, horen of zelfstandig bewegen en je afhankelijk wordt van anderen in doen en laten? Gastspreker Dr. Saskia Damen gaat tijdens MOVE ME! in op het belang van non-verbale communicatie, tast en beweging bij mensen met doofblindheid. Voor hen is beweging essentieel voor het begrijpen van de wereld en het opbouwen van sociale relaties. Ze laat de effecten zien van contactimprovisatie bij personen met (dubbelzintuiglijke) beperkingen. Damen is als Associate professor verbonden aan de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zo wordt tijdens de eerste dag van het festival een link gelegd tussen de dans- en de zorgwereld. Al lijkt het op het eerste gezicht twee totaal verschillende dingen, een verzorgende kan echt wat leren van een danser. Arends: “Professionele dansers zijn getraind om heel snel lichaamstaal te kunnen lezen en daarop te reageren. Deze kennis en expertise uit de dans zou ingezet kunnen worden in de zorg, zodat cliënten zich beter begrepen voelen.” Kijken en bewegen Het festival is er niet alleen voor professionals. Ook voor het gewone (dans-geïnteresseerde) publiek is er genoeg te beleven. Op 10 juni speelt een bijzondere dansproductie: leerlingen van Koninklijke Visio uit Haren met een aangeboren doofblindheid, werkten onder leiding van choreografen Anneke Janssen en Inge de Bruine gedurende een half jaar samen met leerlingen van het NH Stadslyceum, studenten van de ALO en dansers van Club Guy & Roni aan een voorstelling MoveMe die tijdens het gelijknamige festival in première gaat. Op 11 juni speelt de voorstelling Tides door Misiconi Company waarbij choreograaf Joop Oonk een link legt tussen het Stendhal syndroom en de verwondering die natuurverschijnselen kunnen oproepen. Tijdens de workshopdag op de zaterdag is er aanbod voor zowel gevorderde dansers als beginnelingen. In de workshop van choreografe Lucy Benett (StopGap Dance Company) krijg je bijvoorbeeld een inkijkje in haar inclusieve manier van choreograferen.
Samenwerking
MOVE ME! Inclusiedansfestival MOVE ME! is een initiatief van Podium Zuidhaege in samenwerking met partners in kunst, cultuur en het sociaal domein, te weten de Nederlandse Dansdagen, stichting Kunst & Cultuur Drenthe, LKCA, Club Guy & Roni, MICHfoundation, Hanzehogeschool Groningen (ALO), NH Stadslyceum Groningen, Koninklijke Visio Haren en Rijksuniversiteit Groningen.