Tom Verloop en Mark C. Hoogenboom van Energiecoöperatie duurzaam Assen verzorgen op zaterdag 11 juni een lunchlezing onder de noemer ‘Kadetje Cultuur’ bij Warenhuis Vanderveen in Assen.
Energievoorziening komt vrijwel dagelijks in het nieuws. De veranderingen in de energiewereld gaan snel. Het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen gaat daarbij een steeds grotere rol spelen. Bezoekers van het Kadetje Cultuur kunnen rekenen op een interactieve reis door verleden, heden en toekomst van de energievoorziening.
In 1861 werd in Drenthe de tweede gasfabriek in gebruik genomen (de 1e stond in Meppel). Een nieuw tijdperk in de energievoorzieningen brak aan in Assen. Gas werd toen nog uit steenkolen gewonnen. Binnen 100 jaar, in 1953, schakelde Assen over op aardgas. Tien jaar later kwam dat gas uit Slochteren.
De energietransitie lijkt van de laatste 20 jaar te zijn maar dat is niet zo, het is van alle tijden. Kijk maar eens naar de supersnelle overgang van stadsgas en aardgas uit Coevorden naar het aardgas uit het Groninger gasveld. Binnen weer 10 jaar na 1963 was een groot deel van Nederland overgestapt op het gas uit Slochteren.
De oliecrisis van 1973 drukte ons voor het eerst met de neus op het feit dat de energievoorziening kwetsbaar is voor geopolitieke belangen. Het dwong tot een efficiënt gebruik van grondstoffen en energiebesparende maatregelen. Duurzame energie-oplossingen kwamen steeds vaker in beeld en werden onderzocht en doorontwikkeld.
Tom Verloop en Mark C. Hoogenboom, van Energiecoöperatie duurzaam Assen, nemen de toehoorders mee op een interactieve reis, van stadsgas tot waterstof. Een reis met hobbels, valkuilen, successen, weerstand en ongemak. Hoe dat interactieve eruitziet? Kom en ontdek het! Beleef een unieke voordracht over de energietransities die Assen heeft doorgemaakt.
Voor het Kadetje Cultuur is reserveren noodzakelijk. Dat kan door te mailen naar
Entree: gratis / te reserveren
Optioneel: Lunchbuffet € 12,50 / te reserveren
Consumpties: zie menukaart lunchcafé Kunstplaza Schurer