Volgende maand gaat de gemeente starten met het maaien van de bermen. Om insecten en planten te beschermen en de biodiversiteit te vergroten, doen ze dit één tot twee keer per jaar. In juni en september-oktober.
Assen maait één tot twee keer per jaar, zodat er meer soorten planten gaan groeien. Zo ontstaat er meer biodiversiteit. Dit noemen ze ook wel ‘extensief maaien’. Voor het realiseren van soortenrijke bermen, is het noodzakelijk dat voedingsstoffen (maaisel) uit de bermen worden afgevoerd. De voedselrijke ondergrond wordt uiteindelijk omgevormd naar een schrale ondergrond. Dit proces duurt jaren. Hierdoor krijgen verschillende bloeiende planten, waarvan de zaden vaak nog in de ondergrond aanwezig zijn, meer ruimte om zich te vestigen in deze verschraalde bermen. Hoe groter de variatie in plantensoorten, hoe meer verschillende nuttige insecten, zoals vlinders en wilde bijen, daarop afkomen.
Eikenprocessierups en maaisel
Soortenrijke bermen zijn niet alleen goed voor vlinders en bijen, ze helpen ook bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Zo ontstaat een natuurlijk evenwicht met minder overlast tot gevolg. Na het maaien blijft het maaisel op de grote percelen een aantal dagen liggen, zodat insecten een veilig heenkomen kunnen zoeken. Daarna wordt het maaisel afgevoerd. Uiteraard zorgen we voor een veilige verkeerssituatie. Bij een onveilige verkeersituatie ruimen we het maaisel direct op en maaien we vaker.
Meer informatie
De gemeente handelt met de nodige voorzorg volgens de Wet Natuurbescherming. Wilt u weten waar bij u in de buurt het gras wordt gemaaid? Bekijk dan de maaikaart.