Nieuw vijfdaags kunstfestijn in Hof van Saksen Art Content

Nieuw vijfdaags kunstfestijn in Hof van Saksen

De eerste editie van Kunst aan het Hof opent morgen in de Havezate van resort Hof van Saksen in Nooitgedacht.

Tot en met zondag 3 april tonen gerenommeerde Nederlandse kunsthandelaren, galeriehouders en antiquairs, bekend van kunstbeurs PAN, een divers aanbod beeldende kunst, antiek, juwelen en design.

Onder de topstukken bevinden zich etsen van Rembrandt, een horloge met ‘s werelds kleinste mechanische planetarium, Goudji’s beroemde zilver, een naakt van Jan Sluijters, glas van Copier en een hyperrealistisch portret van Maudy Alferink.

Kunstfestijn
Kunst aan het Hof wordt gehouden in de Havezate, het hoofdgebouw van resort Hof van Saksen in Nooitgedacht. Initiator Grietinus Harms van Collectie Harms Rolde, brengt hier gerenommeerde kunstexperts, bekende gezichten van PAN Amsterdam, bijeen. Samen zorgen zij voor een vijfdaags kunstfestijn met een bijzondere mix van schilderijen, designobjecten, sculpturen, antieke objecten, ikonen, juwelen, horloges, muziekdozen, glas- en zilverobjecten, etsen en tekeningen.

Parelcollier
Het parelcollier met hanger van jade in witgoud en platina, afgezet met diamanten en platina is bij Ans Hemke Kuilboer Juwelier & Antiquair een blikvanger. HA-Juweliers toont Christiaan van der Klaauw’s unieke horloge van het Planetarium Eise Eisinga, afgelopen jaar de winnaar van de prestigieuze Grand Prix d’haute horlogerie de Geneve. Dit uurwerk dat de omwentelingen van de aarde en de planeten aangeeft, wordt enkel geëxposeerd. Wel voor de verkoop zijn vier Zwitserse Reuge muziekdozen die voor zowel een muzikaal als visueel spektakel zorgen.

Jacob J. Roosjen biedt een zilveren mandje uit 1770 met het meesterteken van Steven Jan van Hengel. Het prachtstuk werd echter door zijn weduwe en vader gemaakt, die het atelier na zijn dood in 1767 bestierden.Bij Heutink Ikonen is een Anastasis-ikoon van circa 1700 te zien waarop het verhaal rondom Pasen staat afgebeeld. Een Spaans Middeleeuws beeld in notenhout van de Heilige Jacobus van Compostella wordt door Remco van Leeuwen Antiquair gepresenteerd.

Een in drie lagen geëtst symbolistisch landschapsvaasje van Muller Frères betovert bij Antes Art 1900, een specialist in Europees Art Nouveau en Art Deco. Een glasobject in flesvorm van de belangrijke Nederlandse glaskunstenaar A.D. Copier Leerdam, met een zeer decoratief antimoon craquelee, is een niet-te-missen unica van Kunstconsult 20th century art & objects.

Rembrandt
Douwes Fine Art pakt uit met enkele ‘life time’ etsen van Rembrandt en een Levendig IJsgezicht op het IJ met Amsterdam in de achtergrond van Nicolaas Roosenboom, die enige tijd actief was in Assen. In Le Coureur de Jupons legde Willy Sluiter rokkenjager Boni de Castellane vast. Het pastel uit 1900 is te bewonderen bij Kunsthandel Dolf D. van Omme. Bij Kunsthandel Studio 2000 is ‘Baadsters’ uit 1949 van Nicolaas Wijnberg een hoogtepunt. Deze autodidact ontwikkelde een persoonlijke expressionistische stijl met surrealistische tendensen. Liefhebbers van de schilderkunst van De Ploeg moeten zeker een kijkje gaan nemen bij Kunsthandel Richard ter Borg.

Staand naakt met stilleven van Jan Sluijters uit 1933 mocht al op veel museale tentoonstellingen een acte de présence geven en is te zien bij Hein A.M. Klaver Kunsthandel. Jan Voerman jr. heeft de frisse sfeer van het voorjaar kleurrijk weten te vangen in zijn vrolijke bloemstilleven uit 1960 dat Willem de Winter van E.J. Wisselingh & Co. exposeert. Het stilleven is ook present bij Kunsthandel Pygmalion die Zinnia’s in vaas toont van Belg Walter Vaes (1882-1958). Zijn heldere composities, impressionistische toets en diepe, verzadigd kleurgebruik, spreken ook nu zeer tot de verbeelding.

Verrassingen
Custode aux Lionnes is een zilveren creatie uit 1995 van Goudji. Versierd met rode jaspis en pyriet schittert het doosje bij Galerie Lieve Hemel. Werken van deze wereldwijd gelauwerde kunstenaar zijn tot in het Vaticaan te vinden. Collectie Harms Rolde staat garant voor een visuele verrassing uit 2021 met Machael van Hyperrealiste Maudy Alferink. Terwijl het oog van de kijker door middel van houding en compositie wordt gestuurd, tuint het in een perfect opgetuigd optisch bedrog. Speciale vermelding verdienen ook de werken van Sam Drukker en Henk Helmantel, vaste gezichten in de collectie op het Hof van Saksen.

Entree, openingstijden & locatie
Kunst aan het Hof vindt plaats van woensdag 30 maart t/m zondag 3 april 2022.
De beurs is dagelijks geopend van 11.00 tot 19.00 uur.

Hof van Saksen, Borgerderstraat 12, 9449 PA Nooitgedacht.
Ruime parkeergelegenheid (vanaf P1 rijdt er een elektrische shuttlebus).

Dagkaart: € 10,- per persoon (aan de deur). Kaarten met € 2,50 korting zijn te bestellen op https://kunstaanhethof.nl/.

Op het terrein is een wandelroute langs sculpturen aangelegd met tuinen naar ontwerp van Piet Oudolf. Culinair genieten is het in verschillende restaurants op en nabij Hof van Saksen. De tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo in het Drents Museum in Assen maakt een bezoek compleet.

Organisatie
Kunst aan het Hof is een initiatief van Grietinus Harms van Collectie Harms Rolde. In de organisatie wordt hij geassisteerd door Johan & Edith Rissik van InterEvent.

Volg #KunstaanhetHof ook op Facebook en Instagram.

Tiplijn