De 53-jarige Assenaar was tot een paar jaar geleden aandeelhouder en directeur van een voorloper van Cura XL, dat zich bezighoudt met begeleid wonen voor jongeren met problemen. De man gaf leiding aan zo n veertig man personeel en ongeveer honderd cliënten.
95.000 euro overgeboekt
Twee jaar geleden verkocht hij zijn aandelen aan Cura XL voor een bedrag van 750.000 euro. De zorgorganisatie betaalde vier ton in één keer, de rest zou in termijnen volgen. Maar dat gebeurde niet, legde de verdachte in de rechtszaal uit.
Hij ontdekte in mei 2016 dat hij met zijn eigen bankpas via internetbankieren nog geld van de rekening van Cura XL kon halen en boekte in totaal 95.000 euro over naar een rekening van zijn eigen bedrijf. Cura XL deed aangifte van diefstal en stapte ook naar de civiele rechter om het geld terug te krijgen.
Het Openbaar Ministerie seponeerde de strafzaak, maar daar was de zorgorganisatie het niet mee eens. Zij stapte naar het gerechtshof en dat bepaalde dat het OM de Assenaar alsnog moest vervolgen.
Ten einde raad
De man bekende de diefstal in de rechtszaal, maar gaf aan dat het puur een middel was , om de zaak in beweging te kringen. Ik was ten einde raad, omdat ik geen geld meer kreeg. Kan wel zijn, vond de officier van justitie, maar voor eigen rechter spelen mag ook niet. Wel hield ze bij haar strafeis rekening met de situatie van de man.
De civiele rechter heeft inmiddels bepaald dat de Assenaar het gestolen geld moet terugbetalen. Dat is inmiddels gebeurd, vertelde de man. Op de 350.000 euro die hij nog van Cura XL moet krijgen voor zijn aandelen, wacht hij nog steeds. Ook daar lopen rechtszaken over.
Op 10 juli doet de rechtbank uitspraak. (ADP)