De dierenambulance uit Assen konden het zelf niet oplossen, omdat de Vlaamse gaai verstrikt in een vislijn zat. De vogel hing boven een vijver. Zoals gebruikelijk wordt dan de hulp van de brandweer ingeroepen. De brandweer heeft de situatie bekeken maar de bevelvoerder en zijn zes manschappen zagen geen mogelijkheid het dier te redden en hebben de gemeente Assen gevraagd om dit te doen.
Gemeente Assen
De boodschap van de gemeente Assen was kort en krachtig: voor dit soort situaties zijn wij niet en hebben hiervoor geen oplossing.
De oplossing
Er werd tussen de omwonenden en de medewerkers van de dierenambulance druk overlegd. Zij dachten terug aan een reddingsactie van een kat in de boom, waar een bomenexpert de kat had gered. Groencentrum Arbo heeft van deze experts in huis en snel werden ze gevraagd om langs te komen. De eigenaar van Arbo Groencentrum bedacht zich geen moment en stuurde een team naar noodsituatie.
De nuchtere hovenier had snel met de dierenambulancemedewerkers overlegd en er moest snel actie komen. Er werd een waadpak aangetrokken en met een ladder en twee zagen ging de Hovenier de boom in. Met wat klim en klauterwerk was hij snel op hoogte waar hij de boomtak kon doorzagen waarna de tak met vogel kon vallen.
De redding
De doorgezaagde tak bleef hangen en het visdraad brak, de vogel kwam vrij en kon snel door de tweede medewerker van de dierenambulance worden gepakt. Door wilskracht en doorzettingsvermogen van de hovenier en de dierenambulancemedewerkers heeft ervoor gezorgd dat het leven van deze vlaamse gaai gered kon worden. De vogel kon vandaag nog naar de vogelopvang in Friesland worden overgebracht.
Applaus van buurtbewoners
De Arbo-hoveniers en de dierenambulancemedewerkers kregen van de bewoners en toeschouwers een applaus en complimenten vanwege de reddingsactie.