Politie houdt Assenaar (25) aan voor bankhelpdeskfraude bij ouder echtpaar iStock

Politie houdt Assenaar (25) aan voor bankhelpdeskfraude bij ouder echtpaar

Een 25-jarige Assenaar is gisteren aangehouden door de politie als verdachte van fraude met betaalproducten.

De slachtoffers, een ouder echtpaar uit Drenthe, werden gebeld door een ‘bankmedewerker’ die vertelde dat de bankpasjes opgehaald zouden worden. Het alerte echtpaar rook onraad en belde de politie.

De 25-jarige man uit Assen kwam uiteindelijk echt naar de woning toe waar de politie klaar stond om de man aan te houden. Hij zit vast in afwachting van het onderzoek.

Fraude door nepbankmedewerkers is de afgelopen jaren explosief gestegen. Het aantal slachtoffers is de afgelopen jaren bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van de banken. De politie, banken en telecombedrijven doen er alles aan om bankhelpdeskfraude aan te pakken.

De fraudeurs maken je wijs dat je bankrekening niet meer veilig is. Je krijgt daarna de vraag om zelf je hele banksaldo met één of meer overboekingen zogenaamd ‘veilig te stellen op een kluisrekening’. Dat is uiteraard een rekening van de oplichter. In andere gevallen komt er zogenaamd iemand van de bank de pinpas ‘met spoed’ bij je thuis ophalen; vaak inclusief pincode. Binnen no-time wordt je rekening leeggepind.

Word je gebeld door iemand die aangeeft van de bank te zijn? Wees dan dus extra oplettend! Onthoud dat een bank zal nooit naar jouw saldo zal vragen, ook niet als controlevraag. Ook zal een bank je nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening, ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan niet.

Jouw bank zal je nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Iedere bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is. En komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit!

Krijg je zo’n telefoontje? Verbreek dan de verbinding. Bel zelf je bank via een algemeen bekend nummer en wacht tot je iemand aan de lijn krijgt. Dan kun je zelf controleren of datgene wat is verteld wel klopt. Ben je slachtoffer geworden? Doe dan aangifte bij de politie.

Tiplijn