Assenaar (21) na 3,5 jaar bestraft voor veroorzaken zwaar letsel door dranghek op de weg

Assenaar (21) na 3,5 jaar bestraft voor veroorzaken zwaar letsel door dranghek op de weg

“Een klein kind kan bedenken dat als je dit doet, dat dit fout afloopt”, zei de rechter tegen een 21-jarige man uit Assen. De twintiger liet op 11 september 2019 een dranghek op het wegdek vallen, waar een scooter op botste. De bestuurster kwam lelijk op haar hoofd terecht en liep een schedelbasisfractuur op. Ze is tot op de dag van vandaag niet volledig hersteld.

De rechter vond het bewezen dat door toedoen van de Assenaar een ander ernstig letsel opliep. Een celstraf voor zo'n ernstig feit is passend, meende de rechter. Ware het niet dat het incident 3,5 jaar geleden is gebeurd. De zaak bleef mede door coronamaatregelen langer op de plank liggen dan nodig. “U lijkt mij ook geen vechtersjas, of iemand die erop uit is om een ander te verwonden”, zei de rechter. Hij legde de man een voorwaardelijke celstraf van drie maanden op.

Rechtop zetten
Uit baldadigheid legde de, toen nog net achttienjarige, Assenaar op het Koopmansplein in Assen dranghekken plat op het wegdek neer. Een voorbijganger stoorde zich hieraan en sommeerde de man de hekken weer terug te zetten. Dat deed hij, zei de Assenaar tegen de rechter. Hij was daarna met een vriend wezen chillen en toen hij terugkwam op dezelfde plek op het plein, waren de hekken weer verlegd.

Groepsdruk

Een vriendin op de scooter wilde die hekken passeren. De Assenaar tilde één van de hekken op en liet haar erdoor. Omstanders riepen dat hij dat hek moest laten vallen, vertelde de man op zitting. Door de groepsdruk liet hij het hek vallen. Daarop volgde een harde klap en zagen zij een scooter onderuitgaan. Volgens de advocaat van de 21-jarige is het goed mogelijk dat die scooter tegen andere hekken inreed. En niet tegen het hek dat de Assenaar had laten vallen.

'Niet verantwoordelijk'
“Mijn client is niet verantwoordelijk voor dat ongeval”, zei ze en ze pleitte voor vrijspraak. De rechter was het niet met haar eens. “Door een zwaar voorwerp op het wegdek terug te leggen had je kunnen voorzien dat iemand hierop zou botsen”, zei de rechter. Het slachtoffer vroeg een schadevergoeding van ruim 26.000 euro. De rechter wees als voorschot 6000 euro toe, de rest moet worden aangekaart bij de burgerlijke rechter.

Tekst: Marjan Buring/ADP

Tiplijn