Agent uit Assen bestraft voor ongeoorloofd neuzen in politiesystemen en delen van informatie

Agent uit Assen bestraft voor ongeoorloofd neuzen in politiesystemen en delen van informatie

Een 26-jarige man uit Assen heeft in zijn loopbaan bij de politie drie jaar lang informatie gezocht in vertrouwelijke politiesystemen, zonder dat hij hiervoor een opdracht had. Een aantal keren deelde hij die gegevens met buitenstaanders. De rechter legde hem voor het schenden van ambtsgeheim en computervredebreuk een taakstraf van 120 uur op. De helft hiervan is voorwaardelijk.

De man werd in januari 2020 in zijn woonplaats aangehouden, nadat hij in een auto op hoge snelheid een politieman in een burgerauto inhaalde. De Assenaar werd aan de kant gezet. Hij legitimeerde zich als politiestudent. Naast hem zat een persoon met een crimineel verleden. Dit wekte bij de politie argwaan en er werd een oriënterend onderzoek opgestart naar de Assenaar. Uit dit onderzoek bleek dat hij vanaf januari 2017 ongeoorloofd in politiesystemen zocht naar namen, adressen en kentekens van personen. Dit gebeurde volgens de politierechter 82 keer.

Nieuwsgierigheid
Door zonder toestemming vertrouwelijke systemen binnen te dringen, heeft hij zich ook schuldig gemaakt aan computervredebreuk. Hij deed dit uit pure nieuwsgierigheid, zei de man tegen de rechter. Hij dacht daarbij geen seconde na over de gevolgen. Volgens zijn advocaat wordt op de politieacademie te weinig aandacht besteed aan misbruik van politie-informatie en de gevolgen hiervan. Onlangs kwam in het nieuws dat steeds meer politiestudenten in de fout gaan op dit gebied.

Onderzoek naar normafwijkend gedrag
Dit bleek uit een onderzoek dat in opdracht van de korpsleiding werd gedaan na signalen van docenten van de politieacademie over normafwijkend gedrag  van de studenten. Om dit in de toekomst te voorkomen zijn maatregelen getroffen. De studenten maken nu eerst gebruik van oefensystemen en krijgen pas in een later stadium toegang tot de officiële informatiesystemen. Dat neemt volgens de rechter niet weg dat de Assenaar voor deze opleiding is gescreend en een ambtseed heeft afgelegd.

Ik noem u geen corrupte agent, maar u zocht onder meer op beruchte namen in het criminele circuit in Assen. Dit geeft wel kleur aan deze zaak. Het risico bestaat dat u verder wordt ingezogen, dat is hier niet gebeurd , zei de rechter. De officier van justitie eiste een taakstraf van 120 uur. De rechter vond een deels voorwaardelijke straf meer passen, omdat de man inmiddels is ontslagen.

Tekst: Marjan Buring/ADP

Tiplijn